Alt-text för bilder

Att skriva beskrivningar av bilder för att göra bilder tillgänglig kallas också att skiva alt-text eller alternativ text.

Bilder kan göra webbplatser och appar trevligare och lättare att förstå för många människor. Bilder kan fungera som ledtrådar och användaren kan lättare förstå vad en sida handlar om. Särskilt viktigt är bilder för personer med kognitiva och/eller inlärningssvårigheter, personer med nedsatt syn och blinda användare.

Bilder som saknar beskrivning kan vara väldigt frustrerande för personer som inte kan se bilden. Bildbeskrivningar kan ge värdefull information till användare och bilder som inte är dekorativa bör därför ha en alt-text.

Vad är en alt-text?

Alt-text är en osynlig beskrivning av bilder som läses upp av en skärmläsare. De kan förmedla både information och en känsla till användaren. Genom att lägga till en alternativ text kan personer som är blinda eller inte ser motivet tillräckligt bra, få ta del av bilden.

Varför alt-text är viktigt?

Att använda alternativ text till bilder förbättrar den digitala tillgängligheten. Personer som inte kan se motivet på bilden kan använda en skärmläsare, finns det en alt-text kan skärmläsare läsa upp bildbeskrivningen för att bättre förstå en bild.

Öka sökmotoroptimeringen med alt-text

Google kan sägas vara världens mest kända blinda användare. Google och andra sökmotorer använder sig av alt-texter för att förstå bilderna och kan då indexera bilden och din sida bättre.

Digital tillgänglighet och sökmotoroptimeringen går på många sätt hand i hand. Digital tillgänglighet kan alltså förbättra sökmotoroptimeringen för din webbplats.

Riktlinjer för bilder

WCAG – Web Content Accessibility Guidelines är en standard för tillgängligt innehåll på webben. WCAG 2.1 AA består av 50 stycken riktlinjer som ska följas för digital tillgänglighet och några av riktlinjerna pekar på användning och beskrivning av bilder.

Den 23 september 2020 trädde Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service i kraft för många organisationer. Lagen omfattar bland annat offentliga aktörer, myndigheter, kommuner, kommunala bolag och vissa privata företag. För många organisationer är det alltså lag på digital tillgänglighet, inklusive bildbeskrivningar.

Lär dig hur du skriver alt-texter

Vill du lära dig mer om bildbeskrivningar och hur du blir en expert på alt-texter så ska du gå vår utbildning i alt-texter. Utbildningen riktar sig till dig som är redaktör eller publicerar bilder på webben.