Tillgängliga dokument

Tillgängliga dokument är viktigt för att alla användare ska kunna ta del av innehållet. Men det tar också tid att göra alla anpassningar. Vi hjälper stora myndigheter och mindre organisationer med att tillgänglighetsanpassa dokumenten som de själva inte hinner med.

Mejla dina dokument till oss så gör vi dem tillgängliga. Efter att vi gjort pdf:erna tillgängliga brukar vi boka in ett överlämningsmöte där vi visar vad vi gjort och svarar på frågor. Innan leverans testar vi pdf:erna med hjälpmedel och vi garanterar alltid att de uppnår lagkravet WCAG 2.1 AA.

Förutom pdf:er hjälper vi till med Word, InDesign, PowerPoint eller Excel. VI kan också ta fram eller se över era tillgängliga mallar.

WCAG Networks har marknadens lägsta priser på att skapa tillgängliga dokument och har certifierad personal. Vi är experter på dokument och svarar gärna på era frågor!

Priser

Mejla dina dokument till kontakt@wcagnetworks.com så återkommer vi med offert samma dag.

Boka in en kostnadsfri workshop!

Har du många pdf:er och vill ha rådgivning hur du ska prioritera arbetet? Du kanske undrar vilka regler som gäller för olika pdf:er eller vill ha tips på vad du kan göra själv? Boka in oss för en kostnadsfri workshop så hjälper vi dig vidare i dokument-djungeln.

Några kunder vi hjälpt med dokument

Folktandvårdens webbplats
Folktandvården
Stockholms stads webbplats
Stockholms stad
Malmö Universitets webbplats
Malmö Universitet
Länsstyrelsens webbplats
Länsstyrelsen

Skapa tillgängligt innehåll

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service ställer inte bara krav på tillgängliga webbplatser och appar utan även på att dokument ska vara tillgängliga. Att skapa tillgängligt innehåll betyder att ni når ut till större del av era besökare.

Riktlinjer och datum för pdf:er & dokument

Riktlinjerna för digital tillgänglighet WCAG 2.1 AA ställer i stort sett samma krav på dokument som på webbplatser. Alla riktlinjer är inte relevanta för dokument men det mesta utvecklare, designers och redaktörer behöver tänka på när de skapar en tillgänglig webbplats är också viktigt att tänka på när det ska skapas ett tillgängligt dokument.

Vill du själv läsa vidare kring riktlinjer för pdf:er så har W3C en sammanställning av pdf-tekniker PDF Techniques på W3C:s webbplats

Olika datum som gäller för olika dokument:

 • Dokument publicerade från den 23 september 2018 och framåt
 • Dokument publicerade tidigare än 23 september 2018 som är enda sättet att utföra en uppgift, till exempel blanketter.

Exempel på dokument som behöver vara tillgängliga

 • Årsredovisningar från 2018 och framåt
 • Blanketter
 • Informationsblad från 23 september 2018 och framåt
 • Tredjeparts pdf:er som ni publicerar på er webbplats

Vad användare säger om pdf:er

I en undersökning där användare fick frågor om just pdf:er svarade de så här – 75% sa att det är troligt eller mycket troligt att de får betydande problem med pdf:er. Slutsatsen blir att det är bättre att skapa vanliga HTML sidor om det är möjlighet. En del dokument kanske passar bättre att förbli just dokument men då är det viktigt att se till att dessa är tillgängliga och följer rätt struktur.

Kontrollera tillgängligheten i dokument

Små ändringar i dokumenten kan ofta göra stor skillnad. I många fall finns det enkla ändringar ni kan göra för att underlätta för era användare. Det finns många bra hjälpmedel idag som hjälper användare att navigera på webben. För att hjälpmedel ska fungera så är det viktigt att allt är uppmärkt på rätt sätt. Några av de enkla åtgärderna i dokument är att ställa in språk, ge dokumentet en titel och att spara med tillgängliga inställningar.

Vi har en grundutbildning tillgängliga dokument där vi går igenom hur du kommer igång med att skapa tillgängliga dokument.

Att göra ett dokument helt tillgängligt och att uppnå WCAG 2.1 AA är en större uppgift. Vi har en vidareutbildning där vi bland annat går igenom:

 • Taggning
 • Läsordning
 • Formulär
 • Anteckningar
 • Vanliga fel i tillgänglighetskontrollen

Utbildning i tillgängliga dokument

Eller vill ni ha avlastning och låta oss göra era dokument tillgängliga? Vi hjälper er gärna vidare, mejla era dokument till oss så återkommer vi med offert.

Kontakta Peter Pettersson

Via mejl peter.pettersson@wcagnetworks.com.

På telefon 073 617 87 87.

Peter Pettersson