Tillgängliga dokument

Tillgängliga dokument är viktigt för att alla användare ska kunna ta del av innehållet. Men det tar också tid att göra alla anpassningar. Därför hjälper vi er, både er som stora myndigheter och mindre organisationer med att tillgänglighetsanpassa dokument som ni själva inte hinner med.

När era pdf:er är tillgänglighetsanpassade finns det möjlighet till ett överlämningsmöte där vi visar vilka anpassningar som vi har gjort och svarar på frågor. Dokument tillgänglighets anpassas mot lagkravet WCAG 2.1 A & AA och vi testar pdf:erna med hjälpmedel innan leverans.

Förutom PDF hjälper vi till med Word, InDesign, PowerPoint och Excel. Vi kan också ta fram nya tillgängliga mallar eller tillgänglighetsanpassa era befintliga mallar.

WCAG Networks har marknadens lägsta priser på att skapa tillgängliga dokument. Som ett resultat sparar du tid och resurser när vi gör jobbet med tillgänglighets anpassning åt dig!

Vill ni ha avlastning och låta oss göra era dokument tillgängliga? Hör av dig till oss så återkommer vi med offert.

Erica Styrbjörn

Tillgänglighetsrådgivare

Boka in en kostnadsfri workshop!

Har du många pdf:er och vill ha rådgivning hur du ska prioritera arbetet? Du kanske undrar vilka riktlinjer som gäller för olika pdf:er eller vill ha tips på vad du kan göra själv? Boka in oss för en kostnadsfri workshop så hjälper vi dig vidare med tillgänglighet i dokument-djungeln.

Några kunder vi hjälpt med dokument

Folktandvårdens webbplats
Folktandvården
Stockholms stads webbplats
Stockholms stad
Malmö Universitets webbplats
Malmö Universitet
Länsstyrelsens webbplats
Länsstyrelsen

Skapa tillgängligt innehåll

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service ställer inte bara krav på tillgängliga webbplatser och appar utan även på att dokument ska vara tillgängliga. Att skapa tillgängligt innehåll betyder att ni når ut till större del av era besökare.

Riktlinjer och datum för PDF & dokument

Riktlinjerna för digital tillgänglighet i WCAG 2.1 A & AA ställer i stort sett samma krav på dokument som på webbplatser. Alla riktlinjer är inte relevanta för dokument, men det mesta du som utvecklare, designer och redaktör behöver tänka på när du skapar en tillgänglig webbplats är också viktigt att tänka på när du ska skapa ett tillgängligt dokument.

Vill du läsa vidare om tillgänglighet i dokument och riktlinjer för PDF så har W3C en sammanställning av pdf-tekniker PDF Techniques på W3C:s webbplats

Datum som gäller för PDF och dokument:

 • Dokument publicerade från den 23 september 2018 och framåt
 • Dokument publicerade tidigare än 23 september 2018 som är enda sättet att utföra en uppgift, till exempel blanketter.

Exempel på dokument som behöver vara tillgängliga

 • Årsredovisning från 2018 och framåt
 • Blanketter
 • Informationsblad från 23 september 2018 och framåt
 • Tredjeparts pdf:er som ni publicerar på er webbplats

Kontrollera tillgängligheten i dokument

Små ändringar i dokument kan göra stor skillnad. I många fall finns det enkla ändringar du kan göra för att underlätta för fler användare. Det finns många bra hjälpmedel idag som hjälper användare att navigera på webben. För att hjälpmedel ska fungera så är det viktigt att allt är uppmärkt på rätt sätt. Några av de enkla åtgärderna i dokument är att ställa in språk, ge dokument en titel, tagga dokument med rätt tagg struktur och att spara/exportera med tillgängliga inställningar.

Vi har en grundutbildning tillgängliga dokument där vi går igenom hur du kommer igång med att skapa tillgängliga dokument.

Att göra ett dokument helt tillgängligt och att uppnå WCAG 2.1 A & AA är en större uppgift. Vi har en vidareutbildning där vi bland annat går igenom:

 • Taggning
 • Läsordning
 • Formulär
 • Anteckningar
 • Vanliga fel i tillgänglighetskontrollen

Utbildning i tillgängliga dokument

Kontakta vår tillgänglighetsrådgivare för mer information om våra tjänster eller boka in ett möte.