Dokument

Tillgängliga dokument är viktigt för att alla användare ska kunna läsa dokumenten. Om du inte själva har möjlighet hjälper vi dig gärna att göra dina dokument och pdf:er tillgängliga.

Vi bearbetar dina pdf:er manuellt. Efter att vi gjort pdf:erna tillgängliga testas dem av riktiga användare innan leverans och vi garanterar alltid att de uppnår lagkravet WCAG 2.1 AA.

WCAG Networks har marknadens lägsta priser och certifierad personal.

Priser

ca 150 kr/sida, mejla för offert.

Boka in en kostnadsfri workshop!

Har du många pdf:er och vill ha rådgivning hur du ska prioritera, undrar vilka regler som gäller för olika pdf:er eller vill ha tips på vad du ska göra själv? Boka in oss för en kostnadsfri workshop så hjälper vi dig.

Kunder som vi har hjälpt med dokument

Folktandvårdens webbplats
Folktandvården Stockholm
Allbohus webbplats
Allbohus
Vara kommuns webbplats
Vara kommun
Härjegårdars webbplats. skärmbild
Härjegårdar

Skapa tillgängliga dokument

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service ställer inte bara krav på tillgängliga webbplatser och appar utan även på att dokument ska vara tillgängliga.

Att skapa tillgängligt innehåll betyder att du når ut till större del av befolkningen, fler kan alltså läsa ett tillgängligt dokument än ett dokument som inte är tillgängligt.

Här reder vi ut vad som gäller för dokument men också några av de vanligaste problemen som en användare kan stöta på. Vi ger några enkla tips som hjälper dig vidare.

Riktlinjer för pdf dokument

Standarden för digital tillgänglighet kallas WCAG 2.1 AA och ställer i stort sett samma krav på dokument som på webbplatser. Datum som gäller:

 • Dokument publicerade från den 23 september 2018 och framåt
 • Dokument publicerade tidigare än 23 september 2018 som är enda sättet att utföra en uppgift på, till exempel blanketter.

Dokument som behöver vara tillgängliga

 • Årsredovisningar från 2018 och framåt
 • Blanketter
 • Informationsblad från 23 september 2018 och framåt
 • Tredjeparts pdf:er

Vad användare säger

I en undersökning där användare fick frågor om just dokument svarade de så här – 75% sa att det är troligt eller mycket troligt att de får betydande problem med pdf:er. Slutsatsen blir att det är bättre att skapa vanliga HTML sidor där det finns möjlighet. En del dokument kanske passar bättre att förbli just dokument men då är det viktigt att se till att dessa är tillgängliga och följer rätt struktur.

Kontrollera tillgängligheten i dokument

Små ändringar kan ofta göra stor skillnad, i många fall finns det lätta ändringar ni kan göra för att underlätta för era användare.

Det finns många bra hjälpmedel idag som hjälper användare att navigera på nätet. För att hjälpmedel ska fungera som tänkt så är det viktigt att allt är uppmärkt på rätt sätt.

 • Märk upp rubriker
 • Använd rätt rubrikstruktur, hoppa inte över nivåer.
 • Listor ska märkas upp som listor
 • Använd rätt språk
 • Kontrollera kontraster
 • Använd alt-text för bilder

Vill ni lära er mer ? Eller vill ni ha avlastning och låta oss göra era dokument tillgängliga? Vi hjälper er gärna vidare.

Utbildning i tillgängliga dokument

Kontakta Peter Pettersson

Via mejl peter.pettersson@wcagnetworks.com.

På telefon 073 617 87 87.

Peter Pettersson